Skip to main content

Hanen-oudercursus

Het Hanen® ouderprogramma ‘Praten doe je met z’n tweeën’ is een (evidence based) programma voor ouders van jonge kinderen, in de leeftijd van 1,5 t/m 4 jaar, met een achterstand in de taalontwikkeling. Dit ouderprogramma is in de jaren ’70 ontwikkeld in Canada door logopedist Ayala Hanen Manolson en wordt inmiddels wereldwijd door getrainde Hanen ®therapeuten aangeboden. In het Hanen ouderprogramma leert u hoe u de taal van uw kind kunt stimuleren, gewoon door de dag heen. Binnen het programma kijken we naar uw specifieke behoeften en voorkeuren om uw kind te helpen. Dit doen we samen met andere ouders.

Voor wie is het Hanen Ouderprogramma?

Het Hanen Ouderprogramma is bestemd voor ouders/verzorgers van jonge kinderen in de leeftijd van 1,5 t/m 4 jaar met een taalontwikkelingsprobleem. De kinderen spreken niet of nauwelijks, terwijl dat gezien de leeftijd wel te verwachten zou zijn. Een gezin kan voor het programma in aanmerking komen wanneer:

  • Uw kind communicatieve ontwikkelingsproblemen heeft;
  • Uw kind een kalenderleeftijd heeft tussen de 1½ t/m 4 jaar;
  • Uw kind niet of nauwelijks spreekt (zinnetjes van max. 3 woorden);
  • U bereid bent om een inspanning te leveren ten behoeve van de taalontwikkeling van uw kind.

Inhoud van het programma

Het programma bestaat uit 6 groepsbijeenkomsten en 4 huisbezoeken, waarvan 1 plaatsvindt voorafgaand aan de 1e groepsbijeenkomst, en bestrijkt zo’n 4 maanden. Het gebruik van filmmateriaal staat centraal.

Voorafgaand aan de 1e groepsbijeenkomst bespreken we samen doelen met betrekking tot het taalvermogen van uw kind en de aanpak hiervan. Er wordt tevens een eerste video-opname gemaakt van de interactie tussen u en uw kind. Elk huisbezoek wordt er een nieuwe video-opname gemaakt en meteen samen teruggekeken en besproken. Het terugkijken en bespreken van de eigen video-opname wordt als zeer leerzaam ervaren. Momenten van deze video-opnames worden tijdens de groepsbijeenkomsten getoond. Zo geven de groepsbijeenkomsten ook de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen en het verlenen van onderlinge steun.

Het programma wordt afgerond met een groepsbijeenkomst waarin de eerste video-opname wordt vergeleken met de laatste. Hierin wordt teruggekeken op het programma en op wat de ouders geleerd hebben.

Wat leert u?

  • U leert meer over de behoeftes, interesses en emoties van uw kind, en wat het motiveert om te communiceren.
  • U leert beter zien wat uw kind doet, bijvoorbeeld door op ooghoogte contact te maken. U leert te wachten totdat uw kind met u gaat communiceren (met of zonder woorden) en luisteren naar wat uw kind u probeert te zeggen.
  • U leert om te reageren op de manier die uw kind nodig heeft om te kunnen communiceren. U zult zien dat het zelfvertrouwen van uw kind hiervan groeit en het zich aangemoedigd voelt om meer initiatief te nemen in de communicatie.
  • U leert meer over ‘beurtwisseling’, met als doel het contact en de interactie gaande te houden.
  • U leert taal toe te voegen tijdens dagelijkse handelingen om uw kind te helpen zich uit te drukken en de wereld om zich heen beter te begrijpen.
  • U leert over de kracht van spel, lezen en muziek, om de communicatieve ontwikkeling en de taalvaardigheid van uw kind te vergroten.

Voor meer informatie zie: www.hanen.org

Informatie en aanmelding

Het Hanen Ouderprogramma wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars. Om te kunnen deelnemen is een verwijzing van de (huis)arts noodzakelijk. Tevens dient u het boek ‘Praten doe je met z’n tweeën’ van Elaine Weitzman (ISBN 9789088509568, 9e druk, april 2020) aan te schaffen, dit kan o.a. op www.bol.com.